Cari

BOKASHI FARMER

Manuskrip Kejuruteraan Paleobiologi

Label

MAHA2008

ONDEH-ONDEH DARI MAHA2008

baja-baja yang diberikan kepada saya
baja-baja yang diberikan kepada saya
hotel palm garden yang indah
hotel palm garden yang indah
pokok anggur yg dihadiahkan oleh dolms
pokok anggur yg dihadiahkan oleh dolms

Lubuk Emas di MAHA2008

Salam teman-teman sekalian,

Saya sangat kepenatan tiap kali pulang ke bilik penginapan, saya cuma nak tidur sahaja. Pun begitu, saya tetap menyiarkan komen-komen tuan-tuan, yang semestinya pelbagai ragam dan menarik. semakin hari, saya menerima soalan dan komen yang semakin rumit :).

MAHA amat memenatkan. Booth buka pada jam 10pagi-8 malam. berdiri, duduk, berdiri, duduk, sakit kaki dibuatnya. bos saya cik idris hussain amat baik dan suka belanja staf makan2 lepas seharian kerja, memang seronok kerja dengan dia. bila saya pulang makan2 pukul 11.30mlm, basuh kain pulak (kawan2 ketawa dengar saya basuh kain di bilik hotel), iron baju. time iron baju tu pun dah lembik. kaki ni rasa macam nak cabut, campak buang, esok pasang balik.

Saya banyak bertemu rakan2 internet, teman lama dan ilmuwan2 baja. banyak bertemu teknologi baru dalam dunia baja. rakan2 internet yang datang ke booth seperti dolms, kepala2desa, dairul dari http://www.bicarajutawan.com. nurhikmah, ismail, ishak, cik siti yang membaca blog ini. serta 3 org rakan MBA  dulu yang buka booth di hall C ni.

Saya bertemu ramai penternak cacing. Cik Jamil merupakan penternak cacing, dahulu dia bermula sbg kontraktor sebelum memiliki sebuah kilang di Yan, Kedah yang mengeluarkan 2-3tan medium cacing sehari. beliau jg menjual cacing dan vermikompos. Sebelum MAHA saya selamba je hu-ha hu-ha dengan cik jamil. Dia sporting dan ‘boleh geng’ orangnya. Tapi time MAHA baru saya tau berapa otainya dia, hahaha.. barula datang rasa gerun tu.

Ada teknologi baru yang menarik. Head of research dari baja Advance Valley perkenalkan saya kepada satu fenomena baru. Suntikan tenaga untuk improve performance baja. Saya sangat teruja dan selalu mencari saintis ini untuk hadam segala konsep. tapi nampaknya saya mesti bersabar.

Bersambung…

BAJA ORGANIK DI MAHA2008

Saya sedang online daripada Palm Garden Hotel, pemandangan di sini sungguh indah. Bersemangat jadinya menantikan hari esok.

dalam persediaan
dalam persediaan
masa customer tengah ramai
masa customer tengah ramai

BOOTH 201 & 202 : BIODYNAMIC FERTILIZERS SDN BHD ( HALL C)

Jangan lupa mengunjungi booth saya di booth 201 & 202, Hall C, UPM Serdang mulai 12-23 Ogos 2008 dari jam 9pagi-9malam. Saya telahpun mengikuti En Idris, Cik Asma, Cik Jamil & Cik Alias daripada Biodynamic Fertilizers SB ke booth kami di Hall C dan ke kilang di Dengkil, Selangor petang tadi. Kami adalah syarikat yang menghasilkan baja vermicompost / berasaskan cacing.

Produk yang ditawarkan di booth vermikompos kami :

1. vermikompos = RM10/3kg (3kg/paket dalam bentuk serbuk)

2. vermikompos = RM15/3kg (granular)

3. zeolite = RM10/3kg (granular)

4. cacing african nightcrawler = RM20/4 ekor

Insya Allah kedatangan tuan-puan untuk memeriahkan MAHA2008 tidak saya hampakan. Banyak yang blh dibincangkan disana dan saya harap tuan-tuan dapat banyak manfaat dengan merebut kesempatan ini.

Maaf pada pengunjung2 yg datang ke blog ini memberi komen, barangkali saya tidak sempat menjawab panjang lebar kerana kesuntukan masa. Biasanya, saya kaan memperuntukkan masajam  2-3jam membalas emel dan menjawab komen di blog ini. Anda pasti sukar mempercayainya. Tetapi tanpa internet marketing tools yang betul, banyak lagi kelemahannya yang perlu diatasi, banyak juga memakan masa, wang dan usaha. Insya Allah upgrading akan dilakukan sedikit demi sedikit.

JUMPA DI MAHA2008. AS SALAMU’ALAIKUM

VERMIKOMPOS @ MAHA2008

Vermikompos & Vermikultur

2 hari lepas, sahabat@ guru vermikultur saya dari yan,kedah sedekah pada saya 3 jenis cacing. Lumbricus rubellus (red worm), L. terristris (nightcrawler worm) & pieronic (red wigglers). diberinya sekali worm bedding, baja vermikompos rubellas dan nightcrawler. alangkah seronoknya. Cik jamil, cik mat teng dan cik alias daripada AGRIBASE SDN BHD dalam perjalanan hantar stok ke seremban telah berhenti di lenggong dan beri saya cacing2 ni utk memenuhi hasrat eksperimental saya utk persediaan ke MAHA2008.

Cik jamil bertanggungjawab memperkenalkan saya kepada pemilik BIODYNAMIC FERTILIZER SDN BHD, Cik Idris Husin yg melantik saya sebagai jurucakap di MAHA2008. kini syarikat tersebut melebarkan sayapnya dalam vermikompos/kultur dan mempunyai target yg mantap untuk MAHA2008 dan sepanjang tahun ini.

Saya menerima baik tawaran cik jamil kerana saya sedang mendalami ilmu baja organik dari setiap sudut. ia sungguh luas, saya tidak boleh berhenti setakat di lenggong untuk memahami sains. Tanyakan pada saya apa saja, saya akan berusaha menjawabnya. Ramai yang memberi komen usaha saya ini terlalu lurus. Semuanya diceritakan secara terperinci. Sebaiknya saya boleh meniagakan kemahiran saya ini dgn cara yg lebih kreatif.

Saya orang baru dalam industri ini. Masanya akan tiba untuk terbang tinggi, tetapi ia harus dilakukan dengan langkah demi langkah. Apa yang saya ceritakan di blog ini, tidak mengurangkan kemahiran saya. Ambillah apa yg perlu, ilmu itu bukan milik saya tetapi hak Allah. Saya tidak kerugian berkongsi dengan tuan-tuan sekalian. Saya meninggalkan masa dahulu dan maju kepada ilmu baru, tiada kerugian. Saya sudah meniaga kecil-kecilan sejak di universiti, saya sudah mengerti jalan ini seperti mana-mana orang baru yang menempuhnya. dan sudah merasa jatuh bangun. saya belajar cara yang susah di palapes unimas. yang baik, yang buruk. sukar saya meninggalkan palapes unimas, nak tinggalkan unimas tak apa-apa.

Alhamdulillah, baru-baru ini saya dapat customer dari neg. 9 yang order 2 tan kompos dan 50 liter foliar. ia satu perkembangan yang baik.

L. rubellas saya budak baik, tak banyak hal. Nightcrawler saya pemalu, susah nak tengok muka. Pieronic saya semua nak lari. Di malam yang gelap, pieronic ni keluar dari bekas dan merayap merata.

pakcik saya melawak, “nak lari pun bkn sampai mana? depa semua nak balik kedah? nak berenang sungai kerian balik kedah? kena makan ikan sesaja..”

mak saya tambah “taklah. depa dah reti cakap lenggong”

“hang bagitau la kat dia (cacing), jangan lari, hangpa ni dah sampai lenggong..duk diam2,” kata makcik saya. kami dok pakat gelak malam tu. terima kasih cik jamil dan rakan2.

VERMIKULTUR di MAHA2008

Saya menjemput para pengunjung BOKASHI FARMER untuk ke MAHA2008. Saya akan berada di sepanjang MAHA2008 dari 11-23 Ogos 2008, sebagai jurucakap bagi vermikompos dan vermikultur. Di samping itu saya mengalu-alukan tuan2 yang berhasrat untuk berbicara lanjut mengenai pembikinan baja organik, kompos, EM, perbincagnan mengenai EM dan cacing untuk bertukar2 maklumat dan minat dalam bidang ini.

Vermiculture merupakan bidang yang luas dan laris di negara ini. Ada banyak perbandingan EM dan cacing. MAHA2008 merupakan platform saya bertemu peminat EM dan berkongsi cerita. Jemput ke MAHA.

Atas ↑