Cari

BOKASHI FARMER

Manuskrip Kejuruteraan Paleobiologi

Zeolite Detox Untuk Rawatan Air dan Akuakultur

Some aquaculture practitioner use zeolite to boost algae and plankton bloom as natural fish food. The mineral is efficient for removing ammonia in water body. They love it because its an easy one time application, no maintenance.

Promote Algae Bloom and Plankton Growth

They mixed it in fish food about 1% to assist digestional track cleaning. These powder are not harmful. In small portion it cleanse the fish from inside by removing traces of heavy metals, excess ammonia and improving oxygen intake…read more

Bagaimana Menentukan Kualiti Baja Tahi Kelawar

How do you determine the price and quality for bat guano fertilizer? We use CEC (Cationic Exchange Capacity) to measure quality for zeolite, or Specific Gravity (SG) to determine genuineness of molasses. How do you know the bat guano fertilizer you are using now is as good as the price?

Ask for Pure Guano Percentage in The Compost
The price of bat guano depends on percentage of pure guano in the fertilizer. We can divide bat guano into two types:

1. pure 100% guano
2. guano with rock phoshate

1. Pure Bat Guano
This is 100% bat guano with no impurity of cave’s dust/soil. Pure guano is as moist as chicken dropping. Dark in colour, very moist, pungent smell. They accumulates at the top of the cave’s floor which do not mix with the floor dust. The price is about 2-3 times higher than standard market price for bat guano….read more

TEMUBUAL BERSAMA USAHAWAN CENDAWAN: PN ZAINON ARIFFIN.

Saya telah menemubual seorang usahawan cendawan tiram dari Ulu Selangor iaitu Pn Zainon Ariffin. Pn Zainon, 45 tahun adalah lulusan UITM dan ibu kepada 3 orang anak telah mengusahakan cendawan tiram kelabu hampir 2 tahun. Ladangnya, Genting Permai Resources yang terletak di Batang Kali seluas satu setengah ekar di usahakan bersama keluarga dan seorang pekerja tetap. Saya kagum dengan Pn Zainon yang ramah, tidak lokek ilmu dan sporting menjawab soalan, rasanya perbualan tersebut bukan sekadar temubual, tetapi lebih kepada temulawak.

SAYA: Bagaimana puan bermula dalam perusahaan cendawan ini?
PN ZAINON: Saya bersara awal dari Telekom, selepas beberapa bulan duduk di rumah, saya rasa eloklah berbuat sesuatu. Kebetulan kawan saya dari Shima Agro mengusahakan cendawan dan tawarkan contract farming dengan saya. Orang lain cari kursus dan pinjaman dahulu, saya terbalik, saya tanda tangan kontrak dahulu. Baru cari kursus dan bantuan kerajaan. Pemasaran sangat penting, oleh itu saya ikat kontrak dahulu untuk menjamin pemasaran. Ramai pemborong berjanji akan ambil cendawan dari kita, tetapi akhirnya mereka tidak datang, itu biasa terjadi. Jadi saya mengikat kontrak dahulu bersama Shima Agro dengan modal permulaan RM50 000.

SAYA: Bagaimana puan dapatkan bimbingan dalam perniagaan ini?
PN ZAINON: Pertama sekali apabila menandatangani kontrak tersebut, mentor saya adalah Shima Agro sendiri. Kemudian saya mengikuti kursus Jabatan Pertanian selama 3 hari di Putra Jaya. Saya juga mengikuti kursus praktikal dan teori selama 8 minggu di Agro Pac anjuran UPM. Kami di bawa melawat ladang-ladang cendawan seperti di CMC dan MITA.

SAYA: Boleh puan ceritakan sedikit tentang ladang puan?
PN ZAINON: Ladang saya seluas satu setengah ekar di Batang Kali, Ulu Selangor. Saya mengusahakan cendawan tiram kelabu. Setakat ini hanya setengah ekar yang di gunakan untuk rumah cendawan, rumah rehat dan bengkel. Ada 3 buah rumah cendawan di sini, iaitu rumah cendawan, rumah tuai dan rumah eram. Baru-baru ini pejabat pertanian bermurah hati meminjamkan 2 kuarters kepada saya. Dalam satu rumah ada 6 rak ukuran 20 kaki x 30 kaki. Jarak antara rak pula 17 kaki x 3 kaki. Setiap rak boleh memuatkan 1 500 beg cendawan. Kalau pandai menyusun bolehlah memuatkan 10 000 beg cendawan.

SAYA: Apa kandungan medium yang puan gunakan untuk cendawan?
PN ZAINON: Habuk kayu getah, dedak dan kapur pertanian. Kapur untuk meneutralkan habuk kayu dan dedak itu makanan cendawan.

SAYA: Berapa perolehan dalam sehari dan bagaimana puan memasarkan cendawan?
Jawapan Pn Zainon selanjutnya dan temubual penuh boleh diikuti di blog karier saya: BOKASHI FARMER. klik di sini

HARI TERAKHIR: OHN UNTUK SEMUA

Tujuan sebenar saya mengadakan kursus online percuma OHN ni adalah untuk menghargai rakan-rakan online yang sudah rapat dan amat berminat dengan topik yang saya bawa disini.

Kehadiran rakan-rakan online yang rajin komen dan membuka blog ini amatlah saya hargai. Sebetulnya saya amat terharu dengan sambutan yang diberikan. Yang mengharukan itu apabila ada yang tak dapat hadir ke kursus, tapi rajin sekali menelaah tulisan saya. Timbul rasa nak memberikan sokongan semula.

Sebuah blog tidak ceria tanpa komen dan rakan-rakan. Malah ada pembaca blog ini yang sudah cam beberapa nama yang selalu komen disini. Lingkungan sahabat di internet ada impaknya sendiri, ada sahabat yang kerap menelefon, ada yang membimbing hal-hal teknikal internet, ada yang bersahabat sejak zaman forum di bicarajutawan.com, ada yang menyumbangkan buku, bahan dan pelbagai lagi. Semoga keakraban ini berterusan dan ada aktiviti susulan yang boleh diatur selepas ini.

Saya akan menjawab setiap soalan yang berkumpul di post-post terdahulu, harap tidak berkecil hati. OHN adalah asas baja organik. Harapan saya dengan memahami asas, anda boleh membuat banyak lagi. Part yang menjadi rahsia disini hanyalah result OHN. itu rahsia yang saya tinggalkan untuk anda kupas sendiri.

OHN bukan ilmu baru. ia amalan kuno pertanian dan masih diamalkan oleh sesetengah petani organik di rantau Asia. Googlekan ‘ginger-garlic extract’ dan anda akan bertemu lebih banyak info. Selamat beramal!

HARI KE-14: OHN untuk PALESTIN

Tidak banyak yang boleh saya ceritakan mengenai OHN ni, sudah puas difikir-fikir pun memang OHN pendek saja ceritanya.  Sebenarnya saya sudah terlebih bagi, idea tu keluar macam air bila menulis.

OHN merupakan sebahagian daripada silibus kursus saya. peserta mesti mempelajari OHN kerana disebalik pembikinannya yang mudah dan murah itu, kita terlepas pandang potensinya yang besar sejak berkurun-kurun manusia memakainya. Maka tidak semestinya menggunakan bahan-bahan asing dan jarang didengar sahaja dapat menghasilkan produk berkualiti.

Sambutan terhadap kursus di Lenggong pada Sabtu ini luar jangkaan saya. Ingatkan taklaku, orang taknak mai. Alhamdulillah 5 orang pun ada juga orang nak datang. saya dan keluarga sebetulnya memang suka dan selesa dengan bilangan yang sikit. Sedikit pun tanggungjawabnya besar. Kalau 30-50 orang tu ikut kemampuan masa hadapan nanti, mungkin bila sudah pandai bergandingan dengan mana-mana jabatan dan persatuan.

Untuk meneruskan kelangsungan keberkatan ilmu kursus yang lepas di Lenggong (November 2008 ) bagi kesemua kami yang menjayakan program tersebut, 10% keuntungan telah disedekahkan kepada pihak yang layak. Semoga Allah memberkati.

Untuk penganjuran kursus bulan Januari, Impax Melor Enterprise akan menyumbangkan 15% keuntungan kepada Dana untuk Gaza anjuran NSTP. Ia sumbangan kecil kami kepada Masjidil Aqsa dan saudara kita yang menderita di Palestin. Semoga Allah melindungi saudara kita dari kekejaman Zionis.

HARI KE-13: Cabaran ujian OHN

Jika anda tidak tahu apalagi yang boleh dibuat dengan OHN, saya cabar anda buat apa yang saya katakan ini:

Bancuh OHN dgn air pada kadar 1:4 dalam sebesen air dan tuang ke pangkal pokok tanaman. Apa yang terjadi dalam 4 minggu ūüôā

Baja organik samada kompos atau OHN memang agak lambat kesannya, ia akan menjadi lebih ketara dalam 3-4 minggu penggunaan. Pun begitu biasanya dosis penggunaan baja organik tetap dipakai dengan kerap, contohnya 1 minggu sekali. banyak faktor yang mempengaruhi, contohnya kualiti baja, pH tanah, ketersediaan tanah untuk serap nutrien, larut lesap dan sebagainya.

Jika tanah mempunyai pH yang terlalu berasid atau beralkali, ada unsur-unsur nutrien yang tak dapat diserap tumbuhan. Jadi apabila membaja dengan banyak, one-shot untuk sebulan biasanya baja tadi terbazir kepada larut lesap daripada diserap pokok. Tetapi pada tanah yang sihat, sekali/dua kali pakai untuk sebulan tidak membazir. Untuk menstabilkan pH tanah dan ketersediaannya untuk bertukar2 unsur nutrien, maka petani memperbetul pH melalui pengapuran.

Ada juga feed back dari sahabat yang memberitahu, pemakaian OHN tanpa dilution kepada luka ternakan menyebabkan ternakan menggarunya dengan lebih lagi. Pakai OHN tanpa dilution untuk rawatan luka dan puru memang boleh dilakukan, tetapi jangan lupa membasuhnya. saya menggunakan OHN asli keatas luka haiwan peliharaan, tetapi saya membasuhnya. Begitu juga bila memandikan dengan OHN, saya cairkan lain sebelum sapu pada bulunya. Konsepnya mudah saja, kalau kita pakai OHN pada luka sendiri dan rasa pedih, maka begitu juga haiwan. Ia menyebabkan rasa tidak selesa, terutama baunya haiwan tidak suka.

Maka OHN bukanlah tidak sesuai dipakai untuk luka rawat ternakan, tetapi cara merawat juga perlu penyesuaian dan jika anda suka untuk membuat ujian sendiri, cuba-cubalah pelbagai cara untuk mencari keserasian, insya Allah anda akan semakin selesa menggunakannya.

HARI KE-12: perbincangan hasil penggunaan OHN

banner-e-coursesudah hampir 10 hari kursus ini ditangguhkan, terima kasih kerana menunggu :). saya assume peserta baru yang ketinggalan sudah cukup masa untuk catch up dan rakan-rakan yang mengikuti blog ini sudah ada sedikit pengalaman menggunakan OHN.

ilmu teori sudah saya kupas dengan panjang lebar, tak banyak sangat ilmu OHN ni, sebenarnya ia amat ringkas, cuma boleh diserapkan dalam OHN konsep pembikinan baja dengan kupas ke dalam, kupas keluar. sebahagian pengetahuan lagi boleh dikembangkan lagi melalui pengalaman menggunakan OHN.

jadi apa perkembangan para peserta selepas menggunakan OHN ni, adakah ia mengurangkan masalah hama, meningkatkan kesihatan ternakan atau tak nampak bezanya? kita bincangkan semula penggunaannya. tahap perbincangan ini sebenarnya sudah masuk fasa ke-2 dalam eksperimen: cerapan & perbincangan. fasa 3: kesimpulan & saranan.

setakat ini sudah 3 kali saya menghasilkan OHN, selain daripada penggunaan sendiri, saya beri pada rakan, saudara dan tetamu yang datang untuk mengutip ilmu. pakai untuk pertanian, ternakan dan household.¬†¬†sepanjang penggunaan OHN saya tidak mengalami¬†masalah, sebab kadang kala ia perlu di’oter’/diubahsuai terutamanya bila¬†tak ada perubahan.

saya tengok kalau OHN sebagai insect repellant, perlu pakai pada frekuensi yang lebih tinggi/lebih pekat.  dalam 3 hari hama dan afids akan berkurangan dengan ketara. saya perhatikan lebah masih mendatangi pokok yang disembur, jadi barangkali ia bersifat selektif, tidak memusuhi semua jenis serangga.

sebagai baja semburan ia sebaik FFJ, FPJ lain. pucuk dan tunas membesar dengan baik, nampak daun muda kurang musuh. kalau disiram tak sesuai terlalu pekat. untuk pokok sensitif seperti bunga ros daun tua cepat kuning. jadi pembajaan secara cair sahaja dan boleh lebih kerap, bunga boleh tahan lama.

HARI KE-11: OHN sebagai biorepellant

banner-e-courseDi sunting dari akhbar India, The Hindu:

 http://www.hindu.com/seta/2008/04/03/stories/2008040350141800.htm

Even if some critics say that organic farming cannot provide the same high yields as chemical farming, the organic farmers argue that at least their land is safe; that they have not invested in buying the chemicals and increasing their cost of cultivation.
“If you look at the suicides by farmers, then you will understand that all those farmers who committed suicides have built up huge debts.

The debts kept growing because of borrowing at high interest rates for buying these chemicals which promised to increase the yield. In the end, it only increased their debts,‚ÄĚ she explains.Ginger garlic extract¬†¬†

‚ÄúIf only farmers use safer and natural pest repellents and manures then where is the question of debt and suicides,?‚ÄĚ she enquires.

She has been using only organic manures and bio-repellents made from locally available resources.

 

 

Another tried and proven mixture she uses is ginger garlic extract (called inji poondu karaisal in Tamil). About 1 gm of ginger and garlic each, 2gm of green chilli and 5 litres of cow’s urine and water are taken. The garlic, ginger and green chilli are ground into a paste and mixed with cow’s urine and water. After 10 days the mixture is filtered and used.

The prescribed quantity is about 500 ml of this solution diluted in 10 litres of water which can be sprayed over the plants.

———————————————————–

Ginger, garlic, and chilli
extract
(Sridhar; et. al. 2002: p. 33)

25 grams of ginger
50 grams of garlic
25 grams of green chili
10 ml of kerosene
12 ml of soap
3 liters of water
Grinder
Pail
Soak garlic in kerosene overnight.Grind and make into a paste.Add 50 ml water to chili, grind, make into a paste.Grind ginger and make into a
paste as well.Mix all ingredients into the water.Add soap.Filter the extract.
Stir well before spraying.Spray on infested plants thoroughly. Controls Aphids, Armyworm,Bollworm, Caterpillars, Fruit borer,Leaf miner,Shoot borer,Thrips,Whiteflies.

—————————————————-

Dari http://www.neemuses.com/other_plants.php

Ginger, Garlic and Chilli Extract

This recipe is a mixture of 3 plant extracts. 1 kg of Garlic should be immersed in 100 ml kerosene and kept overnight. Next day, the outer skin should be removed and made into a paste. In another vessel, ¬Ĺ kg chilly should be mixed with 50 ml water and made into a paste. Likewise ¬Ĺ kg of ginger should be made into a paste. All the three mixtures should be mixed together with 100 litres of water and 50 grams soap solution as emulsifier. This mixture should be stirred well and filtered before spraying. The above quantity is needed for an acre. Allicin present in garlic serves as a repellent and capcicin in chilli serves as a pesticide.

———————————————————–

Dari sebuah jurnal di http://www.ingentaconnect.com :

Nematicidal Action of Some Edible Crops

Authors: Sukul, N.C.1; Das, P.K.1; De, G.C.1

Source: Nematologica, Volume 20, Number 2, 1974 , pp. 187-191(5)

Publisher: BRILL

Abstract:

Extracts of ginger, garlic and chilli pepper showed strong nematicidal action by killing Meloidogyne incognita and other species of soil nematodes in 40 min. Ladies’ finger plants inoculated with M. incognita and then treated with the aqueous extracts of these plant materials showed marked increase in growth and decreased root galling. The population of M. incognita was considerably reduced in the pots treated with the plant extracts. The garlic extract was highly phytocidal but most effective in reducing Meloidogyne infestation of ladies’ finger. Ginger showed mild phytotoxicity and capsicum none. Besides their nematicidal activity the plant extracts served as a manure.

……………………………………………………………………………………..
oleh sebab para peserta lebih berminat menjadikan OHN ginger-garlic ni sebagai biopestisid berbanding baja dan rawatan kulat, maka saya sertakan modifikasi ini.
Saya sendiri telah mencuba OHN sebagai biopestisid, kesannya agak perlahan dan kurang efektif kecuali agak pekat. Tetapi untuk merawat penyakit kulat pada haiwan, kesannya amat positif untuk 1-2kali penggunaan.
biopestisid yang dibuat daripada EM5 adalah dengan memasukkan halia/bwg putih kedalam EMAS dan diperam semalaman sebelum digunakan. saya mendapati ia juga kurang berkesan untuk mengawal afid.
mungkin rakan-rakan ada pendapat lain

HARI KE-10: Baja OHN pelbagai jenis

banner-e-courseSelain halia dan bawang putih, ada beberapa option lain untuk bahan-bahan yang boleh digunakan. Cuma halia dan bawang putih ini biasa dijadikan bahan ‘core’ dalam pembuatan OHN. OHN pula boleh dijadikan bahan tambah /¬†‘booster’ dalam faja foliar FFJ,FPJ, FFA.

Petikan daripada sebuah website mengenai Korean Natural Farming oleh Masami Sakaban, 1999 mengenai OHN: http://www.genevar.com.au/seedsavers/resources/10.html

” Made from some popular oriental herbs (such as Angelica , Glycyrrhiza uralenses, Cinnamomum lureirii) We can use ginger or garlic instead. It is softened and fermented by adding beer. Nutrients are extracted by adding spirits. OHN is applied to plant leaves to fortify phyllosphere microbes used for seed treatment.(0.1% concentration) ”

Angelica ialah sejenis tumbuhan yg menyerupai daun pasli, saderi atau lobak, sila baca di http://jusherba.wordpress.com di sini: http://72.14.235.132/search?q=cache:8WS4KIQpwTIJ:jusherba.wordpress.com/2007/07/24/herba-dan-tubuhan-ubatan/+tumbuhan+angelica&hl=en&ct=clnk&cd=2&gl=my. Angelica melancarkan pengambilan nutrien bagi tumbuhan.

Glycyrrhiza uralenses ialah licorice dan Cinnamomum lureirii pula kulit kayu manis. disini juga ada cerita mengenai licorice, halia dan bawang putih. ternyata bahan-bahan OHN ni banyak dimanfaatkan dalan Chinese Oriental Herbal Medicine. Ia mirip-mirip sebenarnya. Anda nak tengok gambarnya sila ke http://www.aidanbrooksspices.blogspot.com/2007/10/angelica.html , blogger ini mengumpul semua jenis rempah dalam blognya, complete guide.

penyediaan ekstrak angelica, kulit kayu manis dan licorice berbeza daripada OHN halia/bawang putih. Saya kira perbezaan ini mungkin kerana kandungan air dalam bahan berbeza antara dua jenis OHN. halia dan bawang putih mengandungi air lebih banyak daripada angelica/cinnamon/licorice yang lebih kering. bila kurang air, maka ekstrak bahan sukar melarut dalam bahan lain seperti gula merah. maka seperti amalan perubatan cina tradisional, cara untuk mengekstrak ginseng dan akar-akar kayu adalah dengan menggunakan pelarut berkutub seperti tuak dan cuka.

licorice/angelica/cinnamon akan direndam dalam tuak semalaman untuk melembutkan struktur selulosa dan ligninnya sebelum dicampurkan gula merah (seperti biasa) pada kadar 1:1 dan diperam seminggu. dengan adanya tuak dan gula merah, ia menggalakkan pembiakan EM. selain itu, sumber alkohol / tuak bertindak sebagai pengawet semulajadi.

selepas seminggu, campuran tersebut ditambah dengan spirit yang mengandungi 37% alkohol.

‘spirit’ dengan kandungan alkohol 37% yang dimaksudkan disini ialah arak keras¬†yang¬†disuling daripada penapaian bijirin, sayur atau buah¬†tanpa menggunakan gula. nama lain bagi spirit ialah¬†‘liquor’ dan contoh spirit ialah rum, vodka, tequila atau wisky.¬†spirit adalah panggilan kepada minuman keras yang mengandungi paras alkohol paling¬†rendah sebanyak 30%.

minuman keras yang ditapai menggunakan yis seperti tuak, beer dan wine mengandungi paras alkohol yang rendah iaitu 15% ke bawah. beer mengandungi 4-6% alkohol, manakala tuak dan wine mengandungi 9-15% alkohol. penapaian yis tidak mampu menghasilkan alkohol melebihi 15% dan penapaian berhenti setakat ini saja.    

kebiasaannya spirit atau liquor dipasarkan dengan menambah gula dan bahan perisa. istilah ‘fortified wine’ atau dipanggil ‘liqueur’ pula merujuk kepada penambahan sedikit liquor/spirit kepada wine. spirit ditambah kepada tuak bertujuan untuk mengawetkannya supaya tahan lama dan keupayaan mengektrak bahan bioaktif lebih kuat. ia ditambah sebelum penapaian lengkap tuak¬†yang membunuh yis dan meninggalkan sisa gula merah. hasilnya liqueur menjadi lebih manis dan kuat serta peratus alkohol akan¬†meningkat dari 15% kepada 20%.

sama seperti OHN halia/bawang putih, tiada kulat/yis yang terbentuk.

Rujukan:

http://en.wikipedia.org/wiki/Liquor

Atas ↑