banner-e-courseMacamana? dah buat OHN? senang, konfius ke, susah? 😀

Senang saja cara membuatnya, tiada roket sains. Anda lakukan seperti yang saya tunjukkan, ia mmg semudah itu. 70% kefahaman akan datang sendiri apabila anda mengalaminya sendiri.

Pastikan bahan yg digunakan bersih dan dibersihkan, bawang putih yg lama pada kulitnya kadang2 ada kulat hitam. kulat hitam tu merbahaya/toksik untuk kesihatan, ia menghasilkan gas hidrogen sulfida, sedikit saja sudah membahayakan kesihatan. ia perlu dibasuh bersih.

Ramai yang bertanya, mengapa 1:1. dan 1 lagi soalan popular, mengapa balang kaca. maaf jika saya tidak menjawab komen2 anda dgn panjang, saya akan jelaskannya panjang lebar disini.

saya telah menjelaskan dalam post yg lepas tentang konsep 1:1. jika anda ingin mengkultur apa2 mikrob, panduan yang mudah dan praktikal adalah membekalkan sumber tenaganya dengan kadar yang sama banyak. kalau nak jadikan EM1 kpd EMAS pun 1:1, nak kultur IMO pun 1:1, nak buat baja foliar pun 1:1. mudahkan?

mengapa kita tak menggunakan air? sebab kita nak menghasilkan larutan yg pekat dan berkualiti. larutan baja pekat terawet dengan baik.tahan lama. mengurangkan risiko pencemaran. jika disimpan dgn baik blh tahan bertahun. pakai sedikit saja sudah mencukupi.

perhatikan sifat gula merah dgn teliti. kenapa ia mencair jika terkena udara? sbb ia bersifat higroskopik. higroskopik bermaksd sgt mudah menyerap air dalam udara. bila gaul dgn bahan, ia mencair dgn sendiri dengan kehadiran haba dan molekul air. kepekatannya cukup kuat nak menyerap (1) jus dlm bhn dan (2) kelembapan udara. jika anda faham ini maka anda tidak perlu keliru dgn sesetengah resepi yg menggunakan air. ia optional.

penambahan air adalah optional. air sifatnya pelarut, ia akan menjadi perumah utk ekstrak2 dlm halia dan bwg putih yang terbebas. ia menjadi perumah untuk bakteria2 membiak. menambh air akan meningkatkan kemasaman larutan, makin cepatlah ia mencuka. bukankah cuka merupakan larutan cair yg masam? bahan organik lebih cepat reput dlm air. tanpa air, baja lebih tahan lama. ia terawet dgn lbh baik.

dengan menumbuknya, luas permukaan bertindak untuk herba lebih besar dan byk ekstrak boleh keluar. nak blender pun blh, tu pun kalau tak merosakkan blenderlah. lumat tak pa, tak lumat pun ok.kita cuma nak meringkaskan proses ekstrak.

pilihlah balang kaca untuk menyediakan baja foliar. anda blh memantau perubahannya dengan jelas. kaca tidak bertindakbalas dengan bahan, tetapi plastik ya. dewasa ini kita sudah terlalu biasa dengan penggunaan plastik, malah sudah sebati dgn gaya hidup kita. walhal plastik tu mencair sikit2 kedalam air minuman kita dalam peti ais, masuk dlm makanan panas yg kita hidang dalam pinggan. tetapi apakan daya nak membuang budaya plastik ini bukan mudah, sudah menjadi adat.

saya mengesyorkan kalau boleh, anda gunakan balang kaca. kecil pun tak apa. di makmal2 sains larutan kimia dan bakteria disimpan dalam bekas kaca. mulakan minilab yang betul dirumah anda. kefahaman akan datang selepas itu.

larutan OHN ini akan di peram seminggu. hari ni 24hb, maka 1hb Dis dah blh pakai. jangan lupa melabel tarikh buat, tarikh matang, nama baja & beratnya. kita biarkan larutan menjadi ‘mesra’ dan sebati dengan sendiri. simpan ditempat teduh dan anda sekeluarga boleh melihatnya.

homework esok:

cuba gali khasiat bawang putih dan halia. apakah kandungan yg ada padanya? esok kita akan gali mengenai fungsi OHN dan faedahnya

Advertisements