Selepas era millenium, teknologi EM mengalami banyak evolusi. Kajian demi kajian dijalankan untuk mengekstrak manfaat daripada bakteria tanah ini. Bumi ini sudah begitu tua, tetapi ilmu EM sahaja belum habis-habis.

Baru-baru ini, sebuah syarikat tempatan yang mengeluarkan baja bokashi dan produk pertanian berasaskan EM sedang dalam rangka penggunaan teknologi EM terbaru dalam pasaran negara ini. Kompeni berikut ‘blend’ EM import / kultur industri yang biasa dibeli orang tu (EM1) dengan bakteria setempat / IMO. hasil gabungan ini dipanggil super activated microorganisme. Kata seorang wakil syarikat, gabungan ini memendekkan tempoh eram bokashi dan jauh lebih efektif daripada penggunaan EM / IMO secara sendirian.

Mereka juga menjemput konsultan EM yang masyhur, iaitu Vinny Pinto untuk memandu projek tersebut. Vinny Pinto kini berada di Malaysia selama 2 minggu. Saya dulu selalu merujuk penulisan beliau kerana banyak yang dia kongsi di internet tentang EM. Dia merupakan jurutera Em mat saleh yang bekerja di India, semasa saya membaca laman webnya.

EM ni baru popular di Malaysia walaupun ramai yang dah lama menggunakannya. Barangkali 2-3 tahun lagi EM ni akan jadi heboh macam buah naga,  dokong, lintah yang pernah popular secara bermusim dulu. Tetapi apabila saat itu tiba, pasaran pun dah tepu dengan EM.  Pun begitu tiada ruginya, EM ni bermanfaat besar bukan saja sektor agrikultur, tapi kegunaan rumah, kumbahan, perhotelan, industri dan kegunaannya diperluaskan.

Penggunaan IMO ni dapat menjimatkan kos pengurusan kebun/ladang. atau kos pembikinan baja berbanding penggunaan cacing atau agen lain sebagai mangkin biologi. bakteria sememangnya ramuan penting dalam baja, tetapi mengikut pengusaha-pengusaha baja organik yang saya kenali,  kekuatan baja bukan terletak  pada EM. tetapi pada bahan organiknya.