Penapaian terbahagi kepada 2 jenis. Satu jenis penapaian yang baik, sempurna dan berjaya, sejenis lagi penapaian yang tidak menjadi, tercemar dan tidak sempurna. Inilah merupakan 2 petanda yang menunjukkan bokashi atau IMO yang kita buat menjadi atau tidak.

Bokashi adalah proses penapaian atau pereputan, dan penapaian ada dua, yang sempurna dipanggil FERMENTASI / PENAPAIAN dan yang tidak sempurna dipanggil PUTREFAKSI.

FERMENTASI : PENAPAIAN SEMPURNA
Penapaian yang baik di panggil penapaian/ fermentasi. Berbau sengit seperti bau jeruk @ tapai, agak masam-masam manis tetapi tidak hapak. Dari segi pemerhatian, bahan-bahan campuran kelihatan dijeruk dengan baik, seperti kita menjeruk bawang, lobak, jikalau tempoh penapaian lebih lama sedikit, akan muncul kulat-kulat putih atau putih kekuningan (maisilium).

Fermentasi yang baik adalah bebas daripada pencemaran bakteria-bakteria yang tidak berfaedah, menggalakkan pertumbuhan yis dan jika ingin membuat IMO, gunakan bahan organik yang bersih.

PUTREFAKSI : PENAPAIAN TIDAK SEMPURNA
Penapaian yang tidak sempurna di panggil putrefaksi (putrefaction). Baunya terlalu sengit seperti bau asid / alkali dan hapak macam bau bahan reput. Terdapat kulat hitam atau biru-hijau pada IMO atau bokashi. Ia menunjukkan bokashi tidak menjadi kerana sudah tercemar.

Putrefaksi berlaku jikalau bokashi tercemar sahaja. Penapaian yang baik menggalakkan kulat berwarna putih susu sahaja.Oleh yang demikian, amalan terbaik adalah mengikut prosedur dengan betul, untuk menghasilkan baja yang menjadi.

proses penapaian tidak berjaya kerana:

  1. Tidak cukup bokashi (kalau meggunakan ready-made bokashi EM)
  2. Tidak cukup kalis udara semasa menutup bokashi (bakteria anaerobik tidak bermetabolisma dengan sempurna)
  3. Terdedah kepada cahaya dan suhu melampau dan terlalu lama (bakteria mati)
  4. Tidak kerap buang/keringkan jus bokashi (tidak perlu jika selalu menambah substrat)

cara menanam kompos yang tdk menjadi:
Tanam jauh dari pokok-pokok, lubang sedalam 25-30cm. Tuang kompos bokashi yang tidak menjadi itu, campurkan dengan tanah dan kambus.

Pak Mat pengasas Chengai Indah Ent memberi pendapat bahawa bokashi memang satu aset yang sangat berguna, tetapi bokashi sahaja tidak mencukupi kerana ia menumpukan pada bahan makan bakteria dan pertumbuhan bakteria sahaja. Kesuburan tanah memerlukan elemen surih seperti zeolite yang membekalkan zat galian yang diperlukan tumbuhan.

Dari pengalaman saya membuat IMO, kali pertama membancuh IMO tidak semestinya menjadi. Mamang begitulah kebiasaannya membuat eksperimen, kerja di makmal pun kadang-kala begitulah juga. Tetapi ia bukanlah terjadi kepada semua orang dan setiap masa. Kadang-kala kita terlepas pandang aspek kebersihan bekas, cahaya matahari yang berlebihan dan perkara remeh-temeh yang kita terlupa. Tidak susah pun membuatnya. Ada seminggu tempoh untuk menjaganya, itupun tidak mengambil banyak masa pun untuk diuruskan. Maka cubalah untuk buat sendiri. Selamat berjaya.