Encik Wildan Firdaus bin Badaruddin, Pegawai Pertanian Lenggong telah bermurah hati berkongsi resepi penyediaan baja organik ini dengan saya untuk dikongsi bersama.

BAHAN-BAHAN:

1. 2 bahagian – (30 kg) buah-buahan/sayur-sayuran yang tidak digunakan lagi

2. 2 kg bahagian ikan yang tidak diperlukan lagi

3. 1 bahagian- (15kg) gula merah

4. 2-3 genggam garam

5. 1 sudu kecil guano @ tahi kelawar

LANGKAH PENYEDIAAN:

  • Bungkus bahan (2) dalam kain jarang dan dimasukkan ke dalalm tong
  • Cincang halus bahan (1) dan masukkan ke dalam tong
  • Masukkan bahan (3), (4) dan (5) ke dalam tong
  • Gaul rata dan simpan di tempat redup untuk pemeraman
  • Kacau campuran sekurang-kurangnya 2 hari sekali
  • Tapis hampas campuran selepas 1 ke 1 setengah bulan (hapas boleh dijadikan bokashi)
  • Larutan yang berbaki dan sisa mendakan boleh digunakan terus di ladang
  • Baja boleh disimpan 1 tahun dari tarikh dihasilkan.
  • Goncang sebelum guna untuk meratakan mendakan didalamnya.
  • Larutkan dengan air pada nisbah larutan ekstrak: air pada 1:1000 atau 1:500 sebelum disembur pada tanaman. Selamat mencuba!