Sebenarnya EM (effective microorganism) dan Indegenous Microorganisms (IMO) adalah perkara yang sama tapi ada perbezaannya. EM biasanya kegunaan industri, diternak secara besar-besaran dalam persekitaran terkawal di makmal bioteknologi atau kilang perindustrian. Manakala IMO pula, EM yang dibuat sendiri, diternak daripada kawasan persekitaran kita sendiri kerana tanah di sekeliling kawasan kita juga mempunyai IMO.

Microorganisma yang digunakan untuk buat bokashi boleh di kumpul sendiri. Kumpulan organisma ini dinamakan indegenous micro-organism (IMO) atau bakteria setempat. IMO ini digunakan sebagai mangkin untuk menghasilkan produk-produk organik seperti baja foliar, kompos dan kawalan serangga untuk teknik pertanian natural (Natural Farming).

IMO merupakan bahan asas untuk menghasilkan Fermented Plant Juice, Fermented Fruit Juice, Fermented Fish Extract dan lain-lain. IMO ini boleh dikumpulkan dengan memeram nasi di dalam tanah atau dibawah rumpun buluh selama 3-5 hari dan kemudian digaul dengan gula merah. Perkara-perkara ini akan saya sentuh dalam pos-pos akan datang.

Terdapat EM yang merupakan bakteria volkanik. EM jenis ini hidup di kawasan.persekitaran ekstrem yakni suhu persekitaran yang tinggi seperti dalam kolam air panas dan kawah-kawah gunung berapi. Ia merupakan bakteria anaerobik, tidak memerlukan oksigen untuk bertindak/ melakukan penapaian dan bahan penapaian tadi boleh mencecah suhu yang tinggi semasa aktiviti berjalan. Oleh yang demikian, semasa membuat kompos eloklah kompos itu ditutup untuk mempercepatkan poroses pereputan menggunakan EM.

Disebalik perbezaan-perbezaan ini, aplikasinya sama sahaja. Boleh menghasilkan produk yang sama seperti Fermented Plant Juice, Fermented Fruit Juice, Fermented Fish Extract dan lain-lain. Allah Maha Pemurah, dia memberikan pada semua bangsa kumpulan bakteria ini untuk kemudahan mereka, bukan pada suatu tempat dan suatu kaum sahaja. Sehinggakan bakteria ini boleh diniagakan atau dihasilkan sendiri di belakang rumah. Maka tiada keraguan tentang keberkesanan bakteria setempat berbanding bakteria import. Begitu juga sebaliknya.

Advertisements