Bokashi bererti bahan organik yang ditapai dalam bahasa Jepun. Kandungan aktif dalam bokashi adalah sekumpulan bakteria yang di panggil EM (Effective Micro-Organisme), atau juga dipanggil BMO (Bacteria Micro-Organisme).

Kedua-duanya adalah perkara yang sama, wujud secara semulajadi dalam tanah. Ada juga EM ini sumber volkanik, yakni berasal dari gunung berapi yang ekstrem keadaannya. Saya menggunakan EM ini untuk membuat bokashi, baja foliar, merawat kucing kesayangan dan membersihkan tandas. Ia berbentuk larutan cair keperang-perangan dan berbau manis. Saya membekalkan larutan ini pada harga RM10/liter tidak termasuk harga pos.

Mulai dari sekarang, saya akan merujuk EM ini sebagai bacteria biocatalyst / biomangkin (BIOM). Hal ini kerana EM merupakan perkataan hakcipta Dr Teruo Higa, Professor Hotikultur dari Jepun yang memasarkan larutan EM tulen ke seluruh dunia. Bakteria ini sudah sedia wujud dimana-mana, Allah berikan pada semua umat dan tidak pada suatu kaum sahaja untuk memperoleh manfaatnya. Hatta dari Thailand ke Iraq, Jepun ke Malaysia, dan jauh di Switzerland, bakteria ini tetap ada.

Bakteria biomangkin berfungsi sebagai mangkin untuk menapaikan campuran-campuran media yang terdiri dari bahan-bahan organik kepada baja kompos pada satu tempoh penapaian. Sifatnya sangat mesra alam dan ekonomi memandangkan pembiakan bakteria adalah secara mereplikat/mengganda dengan cepat. Saya sangat sukakan konsep itu, seolah-olah anda telah leverage kerja anda, dengan memiliki satu batalion askar pertanian dalam sebuah balang.

Biom ini biasanya digolongkan kepada 3 kategori mikrob iaitu yis, bakteria fotosintetik dan actinomycetes. Yis menghasilkan enzim dan hormon untuk pertumbuhan pokok. Actinomycetes menghasilkan biokimia yang menghalang serangan penyakit dan serangga perosak seperti afid, weevil, kumbang kaboi. Bakteria fotosintetik menguraikan bahan organik kepada nutien teringkas yang boleh diserap oleh pokok. Kumpulan mikrob biom ini boleh dibahagikan lagi kepada 11 kategori dan fungsi-fungsinya serta boleh dibincangkan dengan lebih halus pada masa akan datang.

Advertisements