3 Cara Mengenalpasti Kualiti EM1

Sometimes we overheard consumers complaint about ineffective ‘effective microorganism (EM1)’ solution. There are a few tips I would love to share with you on how you can determine the quality of EM1 that you just bought.

#1: Pickled smell, sweet and sour

Firstly, go with olfactory test. They smell like pickled fruits/vegetables with a little bit of sweet and sour. Not sour and pungent or bold and stink. Foliar fertilizers can have different smell e.g. pungent, stink depending on materials used. But for EM1, a good batch of bacterial solution always smells pleasant..read more

Tagged

4 Asas Yang WAJIB Dalam Penghasilan Kompos

Yes, you only need to remember 4 basic ingredients in composting recipes. Each time you are ready to compost organic matters, grab these 4 essential items.

Item #1: Green Manure
Green manure e.g mowed grass or high quality napier are highly fibrous materials. They function to re-textured the soil by adding ‘volume’ to it. It helps to improve aeration and irrigation around the root, as well as mulching the top of soil to trap moisture. Any type of green waste is good. Please refer to my previous post…read more

Tagged

KOMPOS ORGANIK: Bagaimana Hendak Bermula

You never compost anything before. You are not sure how to compost the trimmed grass. You finally decided to compost the rabbit’s waste. And you wonder where to begin.

Lets start with the organic matter / waste. So when you know what is it you can compost, no more doubt in dumping everything degradable in one place. Starts with the green manure first.

1. Green Manure
You can compost almost any plants and its part, e.g. dried leaves, trimmed grass, flower, banana trunk, corn stem, rice bran, fruit and vegetable wastes. The key is they are organic, not too acidic (citrus fruits), not too oily (palm oil seed), not too thick (plywood). Twigs and the epidermal/skin of a tree trunk can be compost too, might take some time to degrade..read more

Tagged

Serum Asid Laktik

LAS is concentrated lactic acid, very good for human, poultry and ruminant digestion as well as security for plants for disease prevention and strengthening health. LAS are almost similar to Yakult which contains a billion of lactobacillus, because the lactic acid is produce by the same bacteria, lactobacillus. Some experts make compost using LAS too.

To make LAS, you need to prepare these items:

1. 3 teaspoon of milk (fresh milk or powdered)
2. a glass bottle/container about (1L or 2L, optional)
3. 2 teaspoon of molasses or brown sugar
4. 1 cup/part of rice

Read more

Tagged

Cara Menentukan Ketulenan Molasses/Gula Merah

There is an easy way how you could determine the batch of molasses you are using now is concentrated and pure, or 30% diluted or maybe more. Measure their Specific Gravity (SG) in kg/L unit.

How do you know it is not diluted?
You see, sometimes when we bought a liter of molasses especially for those who want to make EM Activated Solution (EMAS), we wonder either it is a concentrated liquid or diluted molasses. Some vendors might add 20%-40% water into molasses before they bottled it. It is good for you to know which vendor is genuine especially if you think it is difficult to get pure molasses around the town.

One good indication is by measuring the SG. SG is actually comparison of any material’s density with water density…read more

Tagged ,

RESEPI BOKASHI / BAJA KOMPOS

PENGUMUMAN

Untuk resepi ini, saya renovate sikit resepi ni disebabkan oleh ‘lambat masak’ dan suhu tak naik. Masa first time saya buat pun suhu tak naik, dan feedback dari pelawat blog pun kata suhu lambat naik.

Ada byk faktor, mungkin EM1 yg kita beli tu tak power, atau climate kita lain dgn jepun, so lambat skt.

Agak lama juga terlupa mengenainya, jadi saya republish semula dan tuan-tuan boleh dapatkan formulasi yang baru di EZINE BOKASHI FARMER, klik disini.

…………………………………………………………………………………………………………………………

blogger

Kali pertama saya diperkenalkan kepada istilah bokashi oleh seorang perunding pertanian, Hj Abd Rahman b Hj Omar dari Kuala Kedah, Kedah, pemilik HAR Agric Sdn Bhd. Bokashi bermaksud baja kompos / penapaian dalam bahasa Jepun. Haji Rahman ketika itu baru pulang dari Jepun, menggariskan kandungan tanah bokashi yang disyorkan oleh petani-petani Jepun:

BAHAN-BAHAN:

  1. EM1@ IMO alfa-g     20 ml
  2. Dedak kasar            1 guni
  3. Tahi ayam                1 guni
  4. Melukut                   1 guni      (beras patah / kepala beras)
  5. Gula merah              40 mg      (< 1kg)
  6. Air                           60 L

langkah-langkah:

  1. Campur dedak, tahi ayam & melukut, gaul sebati
  2. Masukkan gula merah dan EM kedalam tong pembancuh dan kacau
  3. Siram pada campuran (1) atau kompos/bokashi tadi
  4. Uji dengan mengambil segenggam bokashi & letak di atas permukaan lantai. (kadar air/ kelembapan yang betul adalah apabla bokashi bokashi duduk sekepal. Jika kurang air, kompos akan terlerai. Maka tambahkan air. Jika banyak air menitik semasa dikepal, kompos terlalu basah, maka tambahkan dedak.)
  5. tutup tanah bokashi dengan plastik. biarkan selepas 2 hari
  6. buka selepas 2 hari, tanah akan berwarna keputihan (45-65degC). panas.boleh menyebabkan kulit melecur.Gaul guna scoop. uij semula. ulangi gaul dan uji setiap 2 hari sehingga 2 minggu. suhunya akan turun kepada 45-30degC
  7. selepas 2 minggu, tidak perlu tudung lagi, ridai2kan tanah. keringkan.

PELAJARI CARA MENGGUNAKAN BAHAN-BAHAN ORGANIK UNTUK PEMBUATAN BAJA KOMPOS.

Klik perkataan dalam ruangan LABEL di sebelah kanan ini.

Bokashi ini menggunakan sekumpulan bakteria yang dipanggil effective microorganism (EM). EM ini merupakan sumber volkanik atau gunung berapi terdiri daripada mycelium, sejenis kulat yang hidup di persekitaran suhu panas. Contohnya di kolam air panas semulajadi atau kawah volkano. ia berupaya meningkatkan menguraikan nutrien dalam baja kompos, merawat tanah dan menyuburkan tanaman. tindakan penghasilan kompos itu sebenarnya adalah aktiviti metabolisma / makan untuk EM. EM makan bahan organik lalu terurai kepada kompos yang mempunyai struktur lebih ringkas bagi penyerapan tumbuhan.

Dalam EM terdapat sejenis bakteria yang tidak memerlukan oksigen untuk menguraikan kompos, bakteria ini dinamakan anaerobik. Oleh itu pembikinan kompos perlu ditutup dengan plastik untuk membenarkan bakteria anaerobik bertindak dengan lebih berkesan. Kompos boleh menjadi sangat panas semasa proses penguraian berlaku sehingga mencecah 65deg Celcius. Warnanya akan bertukar kehitam-hitaman secara perlahan-lahan dan wap air akan terbebas. Lebih kurang seminggu ke 10 hari, kompos sudah siap digunakan.

Saya sudah mencuba resepi ini beberapa kali dan ia menjadi.Saya menggunakan tahi kelawar dan menambah zeolite untuk memperkasakan mikro dan makronutrien. Seminggu saja baja saya dah bertukar hitam dan saya gunakan selepas dua minggu. Pokok naik dengan sihat dan stabil. Ia lebih tahan hidup di tanah liat dengan taburan kompos. Tanah menjadi lebih lembut selepas 3-4 minggu.

Selamat mencuba :)

Tagged

Zeolite Detox Untuk Rawatan Air dan Akuakultur

Some aquaculture practitioner use zeolite to boost algae and plankton bloom as natural fish food. The mineral is efficient for removing ammonia in water body. They love it because its an easy one time application, no maintenance.

Promote Algae Bloom and Plankton Growth

They mixed it in fish food about 1% to assist digestional track cleaning. These powder are not harmful. In small portion it cleanse the fish from inside by removing traces of heavy metals, excess ammonia and improving oxygen intake…read more

Tagged

Bagaimana Menentukan Kualiti Baja Tahi Kelawar

How do you determine the price and quality for bat guano fertilizer? We use CEC (Cationic Exchange Capacity) to measure quality for zeolite, or Specific Gravity (SG) to determine genuineness of molasses. How do you know the bat guano fertilizer you are using now is as good as the price?

Ask for Pure Guano Percentage in The Compost
The price of bat guano depends on percentage of pure guano in the fertilizer. We can divide bat guano into two types:

1. pure 100% guano
2. guano with rock phoshate

1. Pure Bat Guano
This is 100% bat guano with no impurity of cave’s dust/soil. Pure guano is as moist as chicken dropping. Dark in colour, very moist, pungent smell. They accumulates at the top of the cave’s floor which do not mix with the floor dust. The price is about 2-3 times higher than standard market price for bat guano….read more

Tagged ,

TEMUBUAL BERSAMA USAHAWAN CENDAWAN: PN ZAINON ARIFFIN.

Saya telah menemubual seorang usahawan cendawan tiram dari Ulu Selangor iaitu Pn Zainon Ariffin. Pn Zainon, 45 tahun adalah lulusan UITM dan ibu kepada 3 orang anak telah mengusahakan cendawan tiram kelabu hampir 2 tahun. Ladangnya, Genting Permai Resources yang terletak di Batang Kali seluas satu setengah ekar di usahakan bersama keluarga dan seorang pekerja tetap. Saya kagum dengan Pn Zainon yang ramah, tidak lokek ilmu dan sporting menjawab soalan, rasanya perbualan tersebut bukan sekadar temubual, tetapi lebih kepada temulawak.

SAYA: Bagaimana puan bermula dalam perusahaan cendawan ini?
PN ZAINON: Saya bersara awal dari Telekom, selepas beberapa bulan duduk di rumah, saya rasa eloklah berbuat sesuatu. Kebetulan kawan saya dari Shima Agro mengusahakan cendawan dan tawarkan contract farming dengan saya. Orang lain cari kursus dan pinjaman dahulu, saya terbalik, saya tanda tangan kontrak dahulu. Baru cari kursus dan bantuan kerajaan. Pemasaran sangat penting, oleh itu saya ikat kontrak dahulu untuk menjamin pemasaran. Ramai pemborong berjanji akan ambil cendawan dari kita, tetapi akhirnya mereka tidak datang, itu biasa terjadi. Jadi saya mengikat kontrak dahulu bersama Shima Agro dengan modal permulaan RM50 000.

SAYA: Bagaimana puan dapatkan bimbingan dalam perniagaan ini?
PN ZAINON: Pertama sekali apabila menandatangani kontrak tersebut, mentor saya adalah Shima Agro sendiri. Kemudian saya mengikuti kursus Jabatan Pertanian selama 3 hari di Putra Jaya. Saya juga mengikuti kursus praktikal dan teori selama 8 minggu di Agro Pac anjuran UPM. Kami di bawa melawat ladang-ladang cendawan seperti di CMC dan MITA.

SAYA: Boleh puan ceritakan sedikit tentang ladang puan?
PN ZAINON: Ladang saya seluas satu setengah ekar di Batang Kali, Ulu Selangor. Saya mengusahakan cendawan tiram kelabu. Setakat ini hanya setengah ekar yang di gunakan untuk rumah cendawan, rumah rehat dan bengkel. Ada 3 buah rumah cendawan di sini, iaitu rumah cendawan, rumah tuai dan rumah eram. Baru-baru ini pejabat pertanian bermurah hati meminjamkan 2 kuarters kepada saya. Dalam satu rumah ada 6 rak ukuran 20 kaki x 30 kaki. Jarak antara rak pula 17 kaki x 3 kaki. Setiap rak boleh memuatkan 1 500 beg cendawan. Kalau pandai menyusun bolehlah memuatkan 10 000 beg cendawan.

SAYA: Apa kandungan medium yang puan gunakan untuk cendawan?
PN ZAINON: Habuk kayu getah, dedak dan kapur pertanian. Kapur untuk meneutralkan habuk kayu dan dedak itu makanan cendawan.

SAYA: Berapa perolehan dalam sehari dan bagaimana puan memasarkan cendawan?
Jawapan Pn Zainon selanjutnya dan temubual penuh boleh diikuti di blog karier saya: BOKASHI FARMER. klik di sini

Tagged ,

HARI TERAKHIR: OHN UNTUK SEMUA

Tujuan sebenar saya mengadakan kursus online percuma OHN ni adalah untuk menghargai rakan-rakan online yang sudah rapat dan amat berminat dengan topik yang saya bawa disini.

Kehadiran rakan-rakan online yang rajin komen dan membuka blog ini amatlah saya hargai. Sebetulnya saya amat terharu dengan sambutan yang diberikan. Yang mengharukan itu apabila ada yang tak dapat hadir ke kursus, tapi rajin sekali menelaah tulisan saya. Timbul rasa nak memberikan sokongan semula.

Sebuah blog tidak ceria tanpa komen dan rakan-rakan. Malah ada pembaca blog ini yang sudah cam beberapa nama yang selalu komen disini. Lingkungan sahabat di internet ada impaknya sendiri, ada sahabat yang kerap menelefon, ada yang membimbing hal-hal teknikal internet, ada yang bersahabat sejak zaman forum di bicarajutawan.com, ada yang menyumbangkan buku, bahan dan pelbagai lagi. Semoga keakraban ini berterusan dan ada aktiviti susulan yang boleh diatur selepas ini.

Saya akan menjawab setiap soalan yang berkumpul di post-post terdahulu, harap tidak berkecil hati. OHN adalah asas baja organik. Harapan saya dengan memahami asas, anda boleh membuat banyak lagi. Part yang menjadi rahsia disini hanyalah result OHN. itu rahsia yang saya tinggalkan untuk anda kupas sendiri.

OHN bukan ilmu baru. ia amalan kuno pertanian dan masih diamalkan oleh sesetengah petani organik di rantau Asia. Googlekan ‘ginger-garlic extract’ dan anda akan bertemu lebih banyak info. Selamat beramal!

Tagged
Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 43 other followers